x


x
x

Mustafakemalpaşa’da Mandalar Serinleyerek Verim Artırıyor


Uluabat Gölü ve Kirmasti Çayı’nda her gün suya giren mandalar, hem parazitlerinden arınıyor hem de süt verimlerini artırıyor.

ÖZLEM

ÖZLEM

EDİTÖR

12.07.2025 - 10:09

YAYINLANMA

12.07.2025 - 10:09

GÜNCELLEME
Mustafakemalpaşa’da Mandalar Serinleyerek Verim Artırıyor

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Uluabat Gölü kıyısındaki Karaoğlan Mahallesi, manda yetiştiriciliğiyle dikkat çekiyor. Geniş meraları ve su kaynaklarıyla tanınan mahallede yaklaşık 1800 manda, yılın her döneminde Uluabat Gölü veya Kirmasti Çayı’na girerek serinliyor, parazitlerinden arınıyor ve bu sayede süt verimlerini artırıyor.

Afrika savanasını andıran görüntüler Bursa'dan

Savanayı Andıran Görüntüler

Karaoğlan’da sabah saatlerinde sahipleri tarafından ahırlardan çıkarılan mandalar, sürü halinde çaya ve göle doğru yürüyerek serin sulara kavuşuyor. Bu görüntüler, Afrika savanalarında göç eden bufalo sürülerini andırıyor. Akşam saatlerinde ise hayvanlar kendi ahırlarına dönüyor. Mandalarına ulaşmak isteyen köylüler ise zaman zaman kayıkla dereyi geçmek zorunda kalıyor.

Afrika savanasını andıran görüntüler Bursa'dan

"Su Olmazsa Verim Düşer"

Karaoğlan Mahallesi Muhtarı Ergün Kısa, mahallede 5 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu, bunların 1800’ünün manda olduğunu belirtti. Mandaların et, süt, kaymak, tereyağı, peynir, yoğurt ve sucuk gibi birçok ürünle geçim kaynağı sağladığını aktaran Kısa, şunları söyledi:

“Mandalar için su olmazsa olmaz. Sıcakta girip serinleyecekler. Asıl önemlisi yılın her dönemi girerek parazitlerinden kurtuluyorlar. Suya giren manda hem daha sağlıklı olur hem de daha fazla süt verir. Suya girmeyen mandanın verimi düşer.”

Afrika savanasını andıran görüntüler Bursa'dan

Ekonomik Katkı Yüksek

Kısa, mandacılığın hem ekonomik hem de kültürel değer taşıdığına işaret ederek, mandanın sütünden elde edilen ürünlerin fiyatlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bir manda günde ortalama 5 kilogram süt verir. Sütün litresi 70 TL, peyniri 400 TL, yoğurdu 120 TL, sucuğu 600 TL civarında. Ancak süt verimi daha yüksek olsa üretici daha iyi kazanacak. Buralar mandasıyla bilinir.”

Mustafakemalpaşa Karaoğlan Mahallesi’nde doğa ve hayvancılığın iç içe geçtiği bu geleneksel yöntem, hem hayvanların sağlığını koruyor hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
Ekonomi Spor Magazin Bursa Kültür-Sanat Sağlık Gündem Bilim - Teknoloji Siyaset
Anasayfa Kategoriler #
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !