Geri

95 kilometrelik fay hattı Bursa'yı tehdit ediyor

Bursa’nın aktif fay hatları üzerinde kurulu bir şehir olduğunun unutulmaması gerektiğine bir kez daha vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Kayapa-Yenişehir arasında 95 kilometrelik tehlikeli bir fay hattı olduğunun da altını çizerek, “Bu fay hattı Bursa Ovası'nın, yerleşim yerlerinin ve yolların altından geçmekte. Bu bölgede oluşacak bir deprem, şehir merkezini yok edebilecek kadar kuvvetli” dedi.

20:26:07 | 2024-01-28



Haberi Sesli Dinle

Erkan ŞEN

Bursa Akademik Odalar'da düzenlenen 'Dirençli Kent mi Bursa' sempozyumunda açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, yaptığı açıklamayla korkuttu.

Olası Marmara depreminin gündemden düşmediği günlerde Bursa’da yaşanan sarsıntıların önemsenmesi gerektiğine vurgu yapan Er, “Bursa’da yaşanabilecek 5.2 şiddetindeki deprem bile binaları yıkabilir” diyerek, kentin fay üstünde olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmış oldu.

3 BÜYÜK RİSK KAPIDA

3.2 büyüklüğündeki bir depremle dahi insanların sokağa dökülmesini, Bursa’nın fay hattı üstünde olmasına bağlayan Başkan Er, 3 büyük riskin de kapıda olduğunu dile getirdi.

Kentin yoğun yerleşim bölgelerini etkileyecek 3 fay hattının harekete geçmesinin an meselesi olduğunu vurgulayan Er, "Mevcut fay hatlarında 7'nin üzerinde bir deprem olmasını bekliyoruz. Böyle bir deprem, yüzde 60-70'inin denetimsiz ve mühendislik hizmeti almayan binalardan oluşan kentimizde büyük bir yıkım yaratır” değerlendirmesinde bulundu. Olası depremde binlerce vatandaşın göçük altında can vereceğini belirten Er, 1885 yılında Bursa'da meydana gelen büyük depremin fay hattına ulaştıklarının da bilgisini paylaştı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

Kayapa-Yenişehir arasında 95 kilometrelik bir fay hattı olduğunu aktaran Er, “Bu fay hattı Bursa Ovası'nın, yerleşim yerlerinin ve yolların altından geçmekte. Bu bölgede oluşacak bir deprem şehir merkezini yok edebilecek kadar kuvvetli. Acil bir şekilde fay hatlarının dikkate alınması ve bölgede kentsel dönüşüm çalışması yapılması şart” diye konuştu. Fay hattının üzerine bina inşa edilmemesinin hayati önem taşıdığını ifade eden Er, yeşil alanların afet sonrasında toplanma alanı olarak kullanılması gerektiğinin de altını çizdi.


ETİKET :   bursadepremkilometre95fayhattıtehditfay hattıliderbursa