Geri

Bursa, sürdürülebilir ve yeşil dönüşüm yolculuğunda öncü

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ile Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği İpek Böceği İhracat Ödülleri Töreni’nde konuşan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin Bursa’nın ihracat alanında ulaştığı başarıları aktardığı konuşmasında Bursa’nın sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm alanlarında rakiplere kıyasla daha başarılı oluğunu belirtti.

10:36:13 | 2024-04-18



Haberi Sesli Dinle

Gülüzar Helvacı 

UTİB ve UHKİB, her yıl gerçekleştirdiği İpek Böceği İhracat Ödülleri törenini Swissotel Uludağ Bursa’da düzenledi. 2022-2023 yıllarındaki başarıları ile ülke ihracatına katkı sağlayan üyelere ödüllerinin takdim edildiği programa  Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir ile tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.

“SEKTÖRÜN PAZARDAKİ DEĞİŞİMİ İYİ OKUMASI GEREKİYOR”

Program UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir’in son 2 yılda gerçekleştirilen faaliyetleri ve Türkiye’nin dış ticareti hakkında bilgi vermesiyle başladı. Gündemir konuşmasında, “Avrupa’da ekonomi artık yönünü değiştirme sürecinde. Bu noktadan sonra bir iyileştirme sürecine gireceğimizi düşünüyorum. Bu iyileştirme süreci içinde siparişlerimiz artacak olsa bile artık Türkiye ucuz maliyet gücüyle ihracat yapamaz. Öncelikle döviz kurlarında ve enflasyonda iyileşme olması gerekli. Bu iyileşmelerden sonra Mevcut durumu korumak için çaba göstermeliyiz. Ama ilerlemeye devam etmek istiyorsak bu oyunu başka alanlara taşımamız lazım. Setörün pazardaki değişimi iyi okuması gerekiyor. Karşılaştırma noktası olarak alabileceğimiz ülkelerin hiçbirinin hikâyesi Türkiye’ye tam olarak uymuyor. Dolayısıyla, Dünyanın en büyük üç ihracatçısından birisi olabilmek için Türkiye farklı urun ve üretim metotları yapmak zorunda” şeklinde konuştu.

“GELECEK NESİLLER İÇİN ADIMLAR ATMALIYIZ”

Gündemir’in adından konuşmayı devralan Başkan Pınar Taşdelen Engin, Türk tekstil sektörünün ulaştığı konumun önemine değinerek, “Türkiye bugün dünya ihracatından yüzde 1 pay alıyorken, tekstil sektörümüzün dünya ihracatındaki payı yüzde 3,4 dünyanın en büyük altıncı tekstil ihracatçısıyız, AB’nin de en büyük ikinci tedarikçisi konumundayız. Bu veriler sektörümüzün nasıl bir büyüklüğe ve ülkemiz için nasıl bir öneme sahip olduğunu net bir şekilde gözler önüne seriyor.Hedefimiz ise dünyanın en büyük ilk üç ihracatçı ülkesinden biri olmak. Bunun için ihracatımızı katma değerli bir hale getirip arttırmamız şart. Bunu da başarabilecek birikime, güce ve kapasiteye sahibiz. İplikten boyaya, kumaştan nihai ürüne kadar entegre üretim yapan nadir ülkelerden biriyiz. Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yolculuğunda farkındalığımız rakiplerimizden çok daha güçlü. Bunlar sektörümüz adına dünya pazarından alacağımız payı arttıracak” ifadelerini kullandı.

“KENTİ SAĞLIK MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise konuşmasında Bursa’nın ekonomik durumu ve dış ticaret potansiyelini aktardı. Burkay, “Bizim Bursa’daki en büyük hedeflerimizden birisi Türkiye ve yakın coğrafyayı bir eğitim merkezi haline getirmek. Aynı zamanda kenti sağlık merkezi haline getireceğiz. Uludağ’ın turizm potansiyelini değiştirecek projelerimiz var” dedi.

“AVRUPA’YA HIZLI ULAŞIM ŞART”

Törenin son konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Ödül alacak arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Dünya pazarına mal satmak kolay değil. Dünya pazarına hizmet edecek daha çok firmaya sahip olmakla övünmek isteriz. Bu anlamda çaba gösteren arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum. İhracatta en önemli şey Avrupa’ya hızlı ulaşım yapabilmek.  Bunun içinde raylı sisteme ihtiyacımız var ne yazık ki Bursa’nın bu alanda bitmiş bir projesi yok. Kara yolu kullanıyoruz. Hem havayı hem çevreyi kirletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Program ödül alan firmalar ve protokolün fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.


ETİKET :