DÜĞÜN SALONU YANGINLARI
Düğün salonları nişan, evlilik ve sünnet cemiyetlerinin yapıldığı mekanlardır Cemiyet sahipleri davet ettikleri akrabaları, dostları mutlu güne ortak olurlar, pistte oyunlar oynanır, takılar takılır pastalar yenilir limonatalar içilir, tebrik edilir, iyi dileklerde bulunulur.
Düğün sahipleri tarafından öncelikle bütçelerine göre düğün salonu arayışına girilir, masa örtüsünün rengine kadar detaylı incelenir. Nedense yangın önlemleri dikkate alınmaz oysa aranılan kriterlerin en başında gelmesi gerekir düğün salonlarında yeterli yangın önlemlerin alınmamasından dolayı yangınlar çıkmakta can ve mal kayıpları yaşanmaktadır.
26.9.2023 salı günü saat 22.45 sularında komşu ülkemiz Irak'ın Ninova vilayetinin Hamdaniya ilçesinde içinde 800 kişinin bulunduğu bir düğün salonunda çıkan yangında en az 113 kişinin ölümüne 150 kişinin de yaralanmasına neden olduğunu haberlerle izledik. Video görüntüsünde pistte 4 ayrı noktada yakılan volkanın yükselerek, yanan havai fişeklerin hızlı yanıcı özelliğe sahip tavan süslemesine ve dev avizeye sirayet ederek alev almasıyla yangının hızla yayıldığını, tavandaki yanıcı malzemelerin büyük parçalar halinde yanar vaziyette düştüğünü, davetlilerinin panik içinde sağa sola kaçıştıklarını izledik. Bu görüntülerden yola çıkarak yangının çıkış sebebinin büyük olasılıkla volkan ve havai fişeklerin yakılması sonucu yangının meydana gelmiş olduğunu düşünüyorum.
Türkiye’de çıkan yangın istatistiklerine baktığımızda, düğün salonu yangınlarının birçoğu havai fişeklerin yanıcı malzemeye sirayet etmesiyle alev alması, elektrik kaynaklı, sigara, doğalgaz, LPG, vb gibi birçok nedenden kaynaklandığını görmekteyiz. Düğün salonlarının yangın önlemlerinin alınmasında mal sahibi ve yöneticiler sorumludur. Söz konusu sorumlular tarafından düğün salonlarında yangınların çıkmaması için binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre yangın önlemleri alınarak düğün salonlarının yangın güvenliği sağlanmalıdır.
Düğün salonu binalarının yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre kullanım amacı olarak toplanma amaçlı binaların eğlence yerleri kısmına girmektedir. Düğün salonlarında yangın güvenliğinin başında kaçış yolları gelmektedir, binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre vaziyet planlı mimari projesi hazırlatılmalı bu projeye göre kaçış yolları, yangın merdivenleri yapılmalıdır. Kaçış yollarına kaçış tabelalarının yerleri tespit edilip takılmalıdır.
Ayrıca yeterli sayıda acil aydınlatma armatürleri, yangın uyarı buton ve sirenleri, yine aynı yönetmelik hükümlerine göre gerekiyorsa yangın tesisat projesi hazırlatılarak bu projeye göre dolaplı yangın tesisatı, otomatik yangın söndürme tesisatı kurulmalıdır, her yıl da düzenli olarak periyodik kontrolü yapılarak raporlandırılmalıdır. Yine aynı yönetmelik hükümlerine göre gerekiyorsa yangın algılama ve ihbar tesisat projesi hazırlatılmalı bu projeye göre yangın algılama ve ihbar tesisatı kurulmalı ve her yıl düzenli olarak periyodik kontrolü yapılarak raporlandırılmalıdır. Ayrıca duman tahliyesi sağlanmalı. Söz konusu yönetmeliğin diğer hükümleri yerine getirilmelidir. Taşınabilir yangın söndürme cihazları standartlarda belirtilen hususlar doğrultusunda yılda bir kez yerinden genel kontrolleri yaptırılmalı ve dördüncü yılın sonunda içindeki söndürme maddeleri yenilenerek hidrostatik testleri yapılmalıdır.
Yine binaların yangından korunması hakkında yönetmelik ve iş yerlerinde acil durum yönetmelik hükümlerine göre, çalışan personellere olası çıkacak yangınlara karşı; ürkmeden, çekinmeden bilinçli müdahale becerisini kazandırmak için mutlaka temel yangın eğitimleri alınmalıdır.
Aynı yönetmelik hükümlerine göre olası çıkacak yangın ve afet olaylarında çalışanlara beceri kazandırıp başarılı müdahale etmek için her yıl düzenli olarak acil durum ve tahliye tatbikatı düzenlenmelidir ve raporlandırılmalıdır. Yangın tahliye Planları hazırlanmalı her kata asılmalıdır. Yangınsız günler dilerim.
TARİHTE EYLÜL AYINDA ÇIKAN YANGINLAR
02 Eylül 1633 : İstanbul’da Cibali yangını, yangında Fatih semtindeki binaların beşte biri kül oldu.
02 Eylül 1666: Yangında 13.200 ev yandı.
01 Eylül 1925: Heybeliada’da yangın çıktı 60 ev 30 dükkan yandı.
ETİKET :